Kategóriák

Hírek

Levegő-Víz hőszivattyú

2017-12-05

 

 

 

 

 

 

 

Sokat hallani a levegő-víz hőszivattyú rendszerekről. Ön tudja, hogyan működik és milyen előnyei vannak, ha ilyet használ otthonában? Nézzük meg ezeket…


A levegő mindenhol jelenlévő energia forrása a hőszivattyúnak, így bárhol és bármikor felhasználtató. A levegő-víz hőszivattyú egy olyan ventillációs rendszer, amely a levegőt beszívja majd egy levegő hőcserélőn keresztül lehűti azt és visszaengedi a lehűlt levegőt a környezetbe.

Minél alacsonyabb a külső levegő hőmérséklete annál kevesebb hőenergia hasznosítható belőle, ami azt jelenti, hogy azonos belső levegő hőmérséklet eléréséhez több befektetett elektromos áram szükséges. Ezért van az, hogy a hőszivattyúk COP értéke a hőmérséklettel arányosan változik.

 


Ezek alapján joggal merül fel az a kérdés, hogy hogyan lehet levegő-víz hőszivattyúval fűteni, amikor a kinti levegő hőmérséklete pl. -10°C?   A -10°C-os levegőből is van még bőségesen kinyerni való energiája. De hogyan tehetjük ezt meg? Keresnünk kell valami olyan testet, közeget, ami a -10°C-nál pár fokkal hidegebb. Ha találunk ilyet, akkor annak a külső levegő az energiáját át fogja adni. Természetesen léteznek ilyen anyagok és ezeket hívják hűtőközegnek. A levegő-víz hőszivattyú rendszerek tehát használhatóak szinte bármilyen időjárási körülmények között.
 
Foglaljuk össze, milyen előnyei is vannak a levegő-víz hőszivattyúknak:
- szélsőséges hőmérsékletek között (-25 °C - +30 °C) is alkalmazható
- egyszerűen, olcsón telepíthető
- nem igényel előkészítést
- bárhova telepíthető
- könnyen integrálható a meglévő fűtési rendszerbe
- a föld és vizes hőszivattyúkhoz képest kisebb beruházást igényel

 

 

Vissza