Kategóriák

Hírek

Szivárgásvizsgálat

2017-02-20

A 14/2015. (II. 10.) Korm. rendelet előírja, hogy minden hűtő- és klímaberendezés, amely hűtőközeg tartalma 5 tonna CO2 egyenértéknél nagyobb, szivárgásvizsgálatra kötelezett. A szivárgásvizsgálat elvégeztetése a berendezés tulajdonosának a kötelessége. Az időszakos vizsgálatok meglétét a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság ellenőrzi.  A split klímaberendezésekben használatos R410a hűtőközeg esetében az 5 t CO2 határérték 2,4 kg töltetet fetételez. Tehát e feletti töltet esetén a szivárgásvizsgálat kötelező! Ez gyártótól függően 7-10 kW hűtőteljesítményű klímaberendezést feltételez. A szivárgásvizsgálatot csak szakképzett személyzettel rendelkező, jogosultsággal rendelkező cég végezheti. A szakképesítéssel rendelkező cégek tevékenységi jogosultságát a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság adja ki. A jogosultsággal rendelkező vállalkozások és a szakkápesítéssel rendelkező személyek egy úgynevezett F-gáz azonosítót kapnak. A Dél-Alföldi Klíma Kft korlátlan mennyiségű hűtőközeg kezelésére jogosult. A szivárgásvizsgálat alkalmával ellenőrzésre kerül a hűtőközeg megfelelő mennyiségben történő jelenléte és a csatlakozások légtömörsége. A vizsgálat eredménye jegyzőkönyvbe kerül. A szivárgásvizsgálati jegyzőkönyv az NKVH rendszerbe rögzítésre kerül. Ezt követően a rendszer meghatározza, a töltet mennyisége alapján, hogy mennyi ideig érvényes a vizsgálat.

A szivárgásvizsgálat folyamata a tulajdonos/üzemeltető szemszögéből nézve:

1. Az nkvh.kormany.hu oldalon a "klímagáz adatbázis" menüre kattintva létre kell hozni egy felhasználói fiókot. E-mail cím és tulajdonosi adatok szükségesek hozzá.

2. Rögzíteni kell a telephely(ek)et, ahol szivárgásvizsggálatra kötelezett klíma berendezés működik.

3. A berendezéshez hozzá kell rendelni a kiválasztott, jogosultsággal rendelkező vállalkozást (akár a Dél-Alföldi Klíma Kft.-t)

4. A hozzárendelt vállalkozás adatbázisában megjelenik a felkérés, amelyet megállapodás szerint visszaigazol a kiválasztott vállalkozás szakképzett személyzete. 3 szereplő szükséges a kapcsolat létrejöttéhez!

5. A szakképesítéssel rendelkező személyzet feltölti a tulajdonos által rögzített berendezés műszaki adatait és a hűtőközeg fajtáját és a gyári mennyiségét a telepítési és adatmódosító jegyzőkönyvbe.

6. Ezt követően lehet az elvégzett szivárgásvizsgálat adataival kitöltött jegyzőkönyvet feltölteni a rendszerbe.

7.Ha mindez megvan, akkor a rendszerben érvényes szivárgásvizsgálatot igazoló plakett kigenerálható az adatbázisból, amit a készülék mellett köteles elhelyezni(rögzíteni) a tulajdonos.

Ha ezen folyamat lezajlott, akkor a későbbiekben időszakonként csak el kell végeztetni a vizsgálatot és a klímaberendezés tulajdonosa nyugodtan nézhet az esetleges ellenőrzés elé. 

Tornyi Koppány

Dél-Alföldi Klíma Kft

6725 Szeged, Textilgyári út 3.

F-gáz azonosító: 1000000017071

Vissza