Kategóriák

Hírek

Szakszerű klímahasználat

2015-02-27

A légkondicionáló berendezések mostanra mindennapjaink részévé váltak. Manapság már nem lehet elképzelni a nagy bevásárlóközpontokat, közösségi tereket, színházat vagy mozit légkondicionáló rendszer nélkül. Ha eljő a kellemes, de olykor füllesztő nyár, akkor a lakásoknál is egyre gyakrabban kerül képbe a légkondicionáló berendezés.

Míg a lakásokban jellemzően split, illetve multisplit berendezésekben gondolkodnak a tulajdonosok, addig egy bevásárlóközpontban elég furcsán nézne ki egy ilyen megoldás. Ezekre az esetekre e tereket roof-toppal, folyadékhűtővel, illetve VRF rendszerekkel szolgáljuk ki. Az összes rendszer hosszútávú működésének titka hogy nem elég a berendezéseket felszerelni, üzembe helyezni, hanem működése közben mindegyik berendezést gazdaságosan üzemeltetni, szervizelni, karbantartani kell. Ellenkező esetben a berendezés elvárható élettartama drasztikusan lecsökkenhet, az üzemeltetési költségek viszont az egekbe szökhetnek. Mire kell odafigyelni egy berendezés üzemeltetése közben? Az egyes berendezések szerkezeti felépítésében és működési módjában nagy különbségek vannak, emiatt a szervizelés mikéntjében is jelentős különbségek lehetnek.

Ablakklíma


Ablakklímák

Az ablakklíma egy végtelenül egyszerű "primitív" szerkezet, ha kellő figyelmet fordítunk rá, nem bosszulja meg magát. Miután ezek a készülékek többnyire az ablakokban nyernek elhelyezést, ellenőriznünk kell a rögzítés szilárdságát, két okból is. A rögzítés az egyik kritikus pont. A nem megfelelő beszerelés következtében nemkívánatos rezgések, ezáltal zajok képződhetnek. Ha belegondolunk abba, hogy az ablakklíma alapban is elég zajos szerkezet, ha ezt még tetézzük a helytelen rögzítés okozta zajokkal, akkor a készülék használatában nem lesz sok örömünk.


 

Roof-top klímaberendezések

A roof-top készülék nem más mint egy kompakt monoblokk klímaberendezés, amelyben van egy klímakészülék, egy fűtőberendezés, légszűrő egységek, egy radiálventilátor, ami a kezelendő helyiség levegőjét keringteti a hőcserélőkön keresztül, és egy vagy több axiális ventilátor, ami a kondenzátor (hőszivattyús üzemmódban az elpárologtató) levegőjét mozgatja. A berendezések nagy előnye hogy "legózható" – egy nagy térre több berendezés is beépíthető –, ezért előszeretettel alkalmazzák nagyobb terek légkezelésére, szellőztetésére. Mivel komplexebb berendezésről van szó, igen sok szerkezeti egység található benne, a vele kapcsolatos teendők száma is magasabb. Szerkezeti ellenőrzésre is szükség van. Ellenőrizni kell a tartó-, függesztő szerkezetek épségét, nincsenek-e korróziós problémák, a burkolatok rögzítő-csavarjai nincsenek-e kilazulva.

Toshiba VRF

A VRF (változó hűtőközeg-tömegáramú) rendszerek

Az inverterszabályozott és a digitális scroll kompresszorok fejlődésével egyre jobban tért hódítanak a VRF rendszerek a fűtés és a légkondicionálás terén. Előnyük, hogy nincs szükség másodlagos hőhordozóra, hiszen a hagyományos DX-es beltéri egységeket használjuk fel a hőátadásra. Nem kell vastag vascsövekből vízhálózatokat, puffereket, szabályozó szelepeket telepíteni, köszönhetően a hihetetlenül gyorsan szabályozható kompreszszoroknak és a beltéri egységekbe épített elektronikus expanziós szelepeknek. Ugyanakkor a hosszú kalorikus csőhálózat is rejt magában buktatókat, magyarul a rengeteg potenciális szivárgási lehetőséget a Refnet-idomoknál és a beltéri egységek hollandis-peremes csatlakozóinál.

A nagy hűtőközegtöltet miatt természetesen ezek a rendszerek is szivárgásvizsgálatra kötelezettek. A beltéri egységeknél a szervizelés, karbantartás menete megegyezik a split rendszerű készülékeknél leírtakkal. Ami majd sok munkát jelent, az a szivárgásvizsgálat a Refnet csatlakozó idomoknál. A csöveket ugyanis jellemzően az álmennyezet fölött szokás elhelyezni, tehát a szivárgásvizsgálat az álmennyezet bontásával kezdődik.


Forrás: Hűtő,-klíma és légtechnikai épületgépészeti szaklap

Vissza