Kategóriák

Hírek

Rég nem volt ilyen hideg telünk!

2017-01-20

Tavaly, október 21-én, épp Orsolya napra ért fölénk nyugatról egy hűvös, csapadékot hozó légörvény. De miért is volt fontos ezt megemlíteni? Mert a népi tapasztalat igen messzemenő következtetéseket von le az október 21-ei időjárásból. Őseink megfigyelése szerint, ha ezen a napon szép, napos az idő, karácsonyig az is marad, illetve olyan lesz a közeledő tél, amilyen az időjárásunk ezen a napon.

 

Orsolya napján nem volt szép időnk és bár sokan reménykedtek, az időjárás nem hazudtolta meg önmagát, bejött a népi bölcsesség és igen csak hideg, fagyos, szürke és ködös tél kerekedett az ideiből.

Rég nem volt ilyen hideg telünk, ilyen ropogós fagy, ami az előrejelzéseket nézve, még ki is fog tartani egy darabig. Még az 1985-ös hidegrekord is megdőlt, mivel január 8-án virradóra a Pest megyei Tésán mínusz 28,1 Celsius-fokig hűlt le az idő. Mostanáig ezen a napon 1985-ben, a Nógrád megyei Romhányon volt a leghidegebb, akkor mínusz 26,5 fokot mértek.
A meteorológiai szolgálat tájékoztatása szerint egyébként nemcsak az országos, hanem a fővárosi hidegrekord is megdőlt. A korábbi budapesti minimum szintén 1985-ből való, akkor mínusz 18,5 fok volt. Ennél most egytized fokkal hidegebb volt Budapest Ferihegyen, így az új január 8-ai fővárosi hidegrekord mínusz 18,6 fok lett.


Az extrém hideg miatt ezen a télen már többször is riasztást kellett elrendelni. Extrém hideg riasztást akkor adnak ki, ha a téli éjszakákban kedvező időjárási feltételek mellett igen gyorsan lehűl a levegő és akár 15–20 fokot is csökkenhet a levegő hőmérséklete és így -15, -20 fok alá is süllyed a hőmérő higanyszála. A hőérzetet a hőmérséklet mellett esetleges szél is jelentősen befolyásolhatja, tovább csökkentheti. A riasztásnak három szintje van: sárga, narancs, piros.

Első szintű veszélyjelzés (sárga) esetén egy átlagos megyének megfelelő területen várhatóan -15 fok alá csökkenhet a hőmérséklet.
Második szintű veszélyjelzés (narancs) esetén egy átlagos megyének megfelelő területen várhatóan -20 fok alá csökkenhet a hőmérséklet.
Harmadik szintű veszélyjelzés (piros) esetén egy átlagos megyének megfelelő területen várhatóan -25 fok alá csökkenhet a hőmérséklet.

A hideg idő még januárban biztosan kitart, de extrém hidegre előre láthatólag már csak kevés helyen kell számítani.

Vissza