Kategóriák

Hírek

Nem csak hűtesz, hanem fűtesz az átmeneti-téli időszakban a klímáddal? Jó hírünk van!

2017-06-30

 

 

 

 

 

 

 

Az új klímaberendezések megfelelnek a “H” árszabás követelményeinek, ami igazán jó hír.

A „H” tarfia nem más, mint a hőszivattyús tarfia, melynek jellemzői eltérnek a hagyományos áramfelhasználástól. Nézzük miben!

 
A “H” tarifa jellemzői:

  • A „H” árszabás kizárólag az egyetemes szolgáltató által ellátott ügyfelek igényelhetik
  • A „H” árszabás idényjellegű egy zónaidős árszabás, csak fűtési idényben vehető igénybe
  • A „H” árszabással a központi fűtésről és melegvíz-szolgáltatásról szóló kormányrendelet szerinti fűtési idényben a külön mért felhasználói áramkörre állandó jelleggel, megfelelő segédeszköz (szerszám) hiányában állagsérelem nélkül nem leválasztható nem dugaszolhatóan csatlakoztatott, legalább 3 jósági fokú hőszivattyúk és a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásokból nyert hőt épületek hőellátására hasznosító berendezések üzemeltetését közvetlenül szolgáló készülékek fogyasztása számolható el.
  • A „H” árszabás az „A1”, „A2” „A3” és „B” árszabás mellé választható.
  • A „H” árszabás külön mérése téli-nyári nem vezérelt, kétzónaidős elszámolású, melynél a tarifaváltás a vonatkozó kormányrendelet szerinti fűtési idény kezdetén és végén valósul meg (október 15., április 15.). A kétzónaidős elszámoláson belül „H” árszabással számolható el a vonatkozó kormányrendelet szerinti fűtési idényben a jogosult berendezésekkel elfogyasztott energia. Azon kívüli időszak fogyasztása A1 árszabással  erül elszámolásra (közintézmény esetén is). Annak megítélésére, hogy az ügyfél által a hálózatra kapcsolandó berendezés kielégíti-e a 44/2008. KHEM rendelet 3.§ 9. bekezdésében leírt feltételeket, az egyetemes szolgáltató nyilatkozatot és tanúsítványokat kérhet be az ügyféltől, melyeket a tarifák alkalmazhatósága szempontjából figyelembe vesz.
  • A mérési ponthoz egy MÉF tartozik. A MÉF értékét időszakonkénti bejelentéssel megváltoztathatja az ügyfél.
  • Az elszámolásra használható profil a lakossági általános profil, mivel nem vezérelt vételezésről van szó.
  • A H tarifa leolvasására és elszámolására évente kerül sor a kéttarifás elszámolás esetén.
  • Annak megítélésére, hogy az ügyfél által a hálózatra kapcsolandó berendezés kielégíti-e a 44/2009. rendelet 3.§ 9. bekezdésében leírt feltételeket, az egyetemes szolgáltató és az elosztó nyilatkozatot és tanúsítványokat kérhet be az ügyféltől, melyeket az értékesítési és rendszerhasználati tarifák alkalmazhatósága szempontjából vesznek figyelembe az engedélyesek.

 

Mit is jelent mindez? Ha a lényeget szeretnénk röviden összefoglalni, elmondható, hogy minden olyan klímaberendezésre igényelhető “H” tarifa, aminek a COP értéke meghaladja a 3 -as értéket. Mivel ezzel a kedvezményes áramfelhasználással a klímák használat még kedvezőbbé válik, az átmeneti téli időszakban egyértelműen megéri fűtésre is használni klímaberendezésünket. Rövid idő alatt, könnyedén és olcsón varázsolhatunk meleget otthonunkba.

Vissza