Kategóriák

Hírek

Miért fontos a klímakarbantartás?

2016-05-30

Egy klímaberendezés hosszú élettartamának és az Ön komfortérzetének titka nem csupán a megfelelő készülék kiválasztásában rejlik, rendkívül fontos a klímák karbantartása is.

 

 

 

 

 

 

Hogy miért fontos? Műszaki és egészségügyi okai is vannak.

A készülékeken működés közben jelentős mennyiségű levegő áramlik keresztül. A helyiség levegője többször megfordul a légkondicionálók beltéri egységének belsejében, ami a folyamatos páralecsapódás miatt, hűtési üzem közben nedves. Ez kedvez a betegségeket okozó baktériumok, vírusok, gombák és egyéb élősködők elszaporodásának, melyek a kellemetlen bűzön túl, komoly megbetegedéseket is okozhatnak. A készülékből kiáramló levegő akaratlanul is magával viszi ezeket a szennyeződéseket, port, polleneket és minden mást, ezzel akár súlyos betegségeket okozva használójának.

 

További probléma lehet, hogy a készülék belsejében, az elpárologtató felületén lerakódhatnak a szennyeződések, mint egy a hőszigetelés. A porréteg vastagodásával egyre inkább rontja a felület hőátadását és ezzel aranyosan csökkent sajnos a készülék hűtő, vagy fűtő képességét. Csökkent hatásfok miatt egyre hosszabb ideig működik, egyre több áramot fogyaszt és elindul egy ördögi kör. A hosszabb működés alatt még több por kerül a szerkezetbe és egyszer csak eljutunk odáig, hogy a készülék már ki sem kapcsol, gyengévé válik és soha nem éri el a beállított hőmérséklet értékét. Ez csak idő kérdése, de biztosan meghibásodáshoz vezethet.

 

Röviden összefoglalva a karbantartás az egészségünknek és a készülékünknek is jót tesz, így nem érdemes elspórolni. Ráadásul a tisztításkor végzett állapotfelmérésnek köszönhetően tisztában lehet a készülék jelenlegi állapotával, így nem a kánikula beköszöntésekor derülnek ki az esetleges problémák.

A klíma tisztítását mindig szakemberre bízza, amit minden szezon előtt és után célszerű elvégeztetni, már csak azért is, mert a gyártók csak így vállalnak garanciát készülékeikre.

Ha Ön még nem végezte el a nyári szezon előtti karbantartást, ne késlekedjen tovább, keresse a Dél-Alföldi Klíma Kft.-t bizalommal! 

Vissza