Kategóriák

Hírek

Mi az SCOP és az SEER?

2015-05-05

Régebben az EER értéket megkapuk úgy, hogy a maximális hűtőteljesítményt elosztottuk az ehez tartozó villamos teljesítmény felvétellel. Ez a hányados ha 3,2 felett volt, akkor a készüléket A energiaosztályosnak neveztük. 2010 környékén ezt az értéket szinte minden neves gyártó által készített klímaberendezés tudta. A korrekt összehasonlítás egyre nehezebb volt.

2013 tól az Európai Unió energiával kapcsolatos eszközökre vonatkozó (ErP) rendeletei pontosabb szabályozást írnak elő. Az SEER érték esetén egy teljes referencia hűtési szezon energiafogyasztása szerint sorolják kategóriákba a légkondicionáló berendezéseket. A bevezetéskor még az A+++ -tól a G energiaosztályig tart a besorolás, de 2019 jauár 1.-tő már csak a D energiaosztályig terjed a skála.

Az erős verseny következtében az A energiaosztálynál gyengébb szezonális hatékonyságú berendezések a Magyarországi piacon eladhatatlanná váltak. B, C, D, E, F, G besorolással esetleg egy-egy noname vagy valamely jól csengő háztartási gép gyártó márkájával felmatricázott nagyáruházi, nyomott árú klíma talál gazdára valamelyik multiban. Ismert és elismert gyártók termékei között a tendencia az, hogy az induló modell is A vagy A+ energiaosztályos, a középkategóri A++, a csúcskészülékek pedig A+++ besorolásúak.

Ha az üzemeltetési költségek számítanak, akkor éredemes megfontolni azt, hogy a leggyengébb és a leghatékonyabb besorolású klímaberendezés üzemeltetési költsége több mint kétszeres lehet. De az is elgondolkodtató, hogy a A energiaosztály és az A+++ között is körülbelül másfélszeres a különbség!

Az SCOP esetén is ugyanilyen arányú különbségek vannak a besorolás tekintetében, csak ott a fűtési szezont veszi alapul a számítás. Ez esetben Európát 3 éghajlati részre bontva kerül meghatározásra a fűtési energiahatékonysági besorolás. Nem mindegy ugyanis, hogy Helsinkiben vagy Athénban használjuk fűtére a klímát!

Klíma készülék vásárlása esetén érdemes szakkereskedésben tájékozódni a kiszemelt berendezés hatékonyságát illetően.

 

Dél-Klíma csapata 

Vissza