Kategóriák

Hírek

Lehet-e villamos árammal gazdaságosabban fűteni, mint gázzal? A válasz: igen!

2017-01-18

Lehet-e villamos árammal gazdaságosabban fűteni, mint gázzal? A válasz: igen!

 

A klímával fűtés nem új keletű dolog, de igazán csak az elmúlt 1-2 évben terjedt el hazánkban.  A mai klímaberendezések sok helyen már teljesen átvették a fűtés irányítását gazdaságosabb, költséghatékonyabb tulajdonságai miatt. Kezdetben főleg hétvégi házak, melléképületek fűtését próbálták ilyen megoldással biztosítani, de napjainkban már a klímák fűtési funkcióját lakások és családi házak mellett, irodaházakban és plázákban is alkalmazzák.

 

Hogy tud gazdaságosabb lenni a klíma, mint a gáz?

Röviden: kevés befektetett energiát igényel, de ennek többszörösét adja vissza. Ez elmondható nagyjából minden forgalomban levő klímaberendezésre, de természetesen minél energiatakarékosabb megoldást választunk, annál nagyobb mértékben igaz ez az állítás. A komolyabb klímaberendezések, melyek inverteres technológiával dolgoznak, 1 kW villamos áramból, kb. 4-5 kW-os fűtési energiát képesek produkálni, ami igen kedvező és kb. -20 fokos hőmérsékletig kellemes meleget varázsolhatunk velük otthonunkba önálló fűtésként.

 

 

De nem csak költséghatékonysági szempontból érdemes klímával fűteni! Nagy előnye a fűtés e típusának, hogy a készülékek beltéri egységéből távozó meleg levegő sokkal hamarabb képes komfort érzetet biztosítani egy hűvös szobában, mint a radiátoros fűtőtestek vagy akár a padlófűtés. Bekapcsolás után pillanatok alatt 50-55°C forró levegőt bocsát ki. Fontos szempont lehet továbbá az is, hogy klímánkat nem csak téli időszakban a fűtésre, hanem nyári időszakban a hűtésre is tudjuk használni, így állandó komfort érzetet biztosít otthonokban. Összehasonlítva pedig más fűtési rendszerek kiépítési költségével, biztosak lehetünk benne, hogy ez a fűtési módszer kívánja a legkisebb beruházást tőlünk és a karbantartása is kedvező áron történik.

 

Még egy fontos dolog, amire oda kell figyelni téli klíma használatkor! Fűtés funkció alkalmazása esetén a kondenzvíz a kültéri egység hőcserélőjén csapódik ki, majd az alatta lévő kondenzvíz gyűjtő tálcában gyűlik össze. A kondenzvíz elvezetéséről, vagy csepptálca fűtéséről gondoskodni kell, különben eljegesedhet és apránként jéghegyet építve elérheti, majd megakaszthatja a ventilátor lapátot. A készülékek nagy része ma már rendelkezik leolvasztás funkcióval. Ez azt jelenti, hogy a vezérlés bizonyos paraméterek érzékelése alapján leállítja a fűtést, és hűtésre kapcsol, hogy le tudja olvasztani a kültéri egységet. Sokan meghibásodásnak gondolják ezt a leállást és rögtön szerelőhöz fordulnak, azonban a téli időszakban ez egy teljesen normális jelenség.

 

A klímás fűtés, előnyei összefoglalva:

-          Költséghatékonyabb működtetés más fűtési módszerhez képest

-          Kevesebb beruházási költség

-          Nyári időszakban lehűti lakásunk

-          Szervizelés szempontból gyorsabb

-          Azonnal meleg érzetet biztosít a klíma fűtése

-          A fűtés ezen formája nem jár környezetszennyezéssel

 

Weboldalunkon számtalan hűtésre-fűtésre alkalmas klímaberendezés található, melyek között biztosan megtalálja mindenki azt, amire szüksége van. J

Vissza