Kategóriák

Hírek

Komfort kazán és klíma nélkül

2019-03-05

 

 

A levegő-víz hőszivattyú előnyeiről sokan még nem hallottak, pedig ez a takarékos fűtő-hűtő berendezés a felvett elektromos energia akár négyszeresét is képes leadni hasznos hőenergiaként.

 

 

 

Felejtse el a gázkazánt!

Ha építkezésen töri a fejét, játsszon el a levegő-víz hőszivattyú gondolatával! De ez a régebbi építésű házak korszerűsítésére is remek megoldás lehet: a meglévő gázkazános rendszerek ezzel kiválthatók és korszerűsíthetők. Komplett megoldást nyújt épületek fűtésére, hűtésére, melegvíz előállítására, így nincs szükség külön gázkazán és külön klímaberendezés beépítésére.

Kétféle levegő-víz hőszivattyú létezik: az egyik a monoblokkos rendszerű, amely egy kompakt, kültérben elhelyezhető egység, a másik az osztott (split) rendszerű, amely külön kül- és beltéri egységből áll, éppen úgy, mint egy hagyományos monosplit klíma.

Ez a berendezés károsanyagkibocsátás nélkül, hatékonyan működik a magyarországi időjárási viszonyok között, így nem igényel egyéb kiegészítő fűtési megoldást, a beépített elektromos fűtőpatronoknak köszönhetően pedig a hűtőkör esetleges sérülése vagy meghibásodása esetén sem kell tartani a téli hideg okozta károktól a szakember kiérkezéséig. Csak padló- és felületfűtésnél tudja a rendszer a kiemelkedő hatásfokú fűtést biztosítani. Megfelelően méretezett napelemmel együtt könnyen elérhető, hogy az épület hűtése-fűtése ingyen legyen.

 

Árulkodó jóságfokok

A hőszivattyús rendszerek egyik legfontosabb mutatója a jóságfok: ez mutatja meg, hogy egységnyi elektromos energia felhasználásával mennyi hasznos hőenergiát mozgathatunk a kültéri levegő és az épület fűtési, hűtési rendszere között. A fűtési jóságfokot a COP-, míg a hűtési jóságfokot az EER-érték mutatja, ám az új szabványoknak köszönhetően egyre népszerűbb az SCOP- és SEER-értékek használata is (ezek a szezonális jóságfokok), amelyek a jóságfokot nem rögzített hőmérsékleti viszonyaihoz mértén, súlyozva adják meg. Így közelebbi érték kapható az éves átlagos fogyasztásról, amennyiben a fogyasztó tisztában van a várható éves hőszükségletével.

Mire jó a H tarifa?

A külföldi pozitív hozzáállást látva Magyarországon is a támogatják a hőszivattyúk telepítését, ám ez elsődlegesen nem a vételárban, hanem az üzemeltetési költségek további csökkentésében mutatkozik meg.

A kiemelkedő hatásfokú hőszivattyúkhoz igényelhető az energiaszolgáltatóknál az úgynevezett H tarifa, amely csak fűtési szezonban vehető igényebe a hagyományos tarifánál lényegesen kedvezőbb áron.

A H tarfia célja, hogy a hőszivattyúk, továbbá a hőellátást biztostó berendezések működését közvetlenül szolgáltató készülékek (például szivattyúk, kompresszorok, automatika) áramfogyasztásának költségét tovább lehessen csökkenteni.

Vásárlás előtt mindenképpen érdemes épületgépész szakemberhez fordulni, hiszen a megfelelő rendszer kialakításhoz szükség van az előzetes energetikai felmérésre és egy olyan, jól működő hidraulikai rendszer megtervezésére, amely igényeinket a legjobban szolgálja.

Vissza