Kategóriák

Hírek

Klímák és a zajok

2015-03-30

A hang fizikailag könnyen mérhető jelenség. Egy klímaberendezés kültéri és beltéri egység érzékelhető zaját alapvetően befolyásolja a környezetben való elhelyezkedése. Egy spontán zörej egy üres épületben teljesen más, mint egy kárpitozott, bútorozott szobában. Az sem mindegy, hogy a napnak melyik szakában, este például más a zajtűrő képesség, mint reggel.

A készülékek zajszintjét helyi rendeletek szabályozzák. Egy klímaberendezésnél a rezgés a probléma, amit a klíma nem megfelelő csillapítása okoz, ennek következménye hogy a rezgés áttevődik a falra, födémre. A panelházak esetén kellemetlen ez a hatás, mivel a berendezés beremegteti az összes környező elemet.

A gyártók és forgalmazók félelme a vevő zajjal kapcsolatos kérdései. A megadott zajszintek önmagukban még nem mondanak semmit. Fontos lenne a gyártóknak, hogy milyen távolságban történtek a mérések. A 40 dB(A) feletti tartós zaj már zavaró. A kellemes éjszakai alvás eléréséhez pedig 28 dB(A) alatti zajszint az ideális.

Split klímák esetében a zajnak két forrása van. Az egyik a kültéri egység zaja. Ezek maximális kültéri zajszintje 55 dB(A). Egy inverteres gép általában csendesebb, de magasabb fokozat esetén az is tud hangos lenni. A beltéri készüléknél szinte kizárólag a levegő áramlását halljuk, ha ennek mértéke 30-33 dB(A), az már elfogadható.

A gyártók igyekeznek minél hatékonyabb kialakítással elérni az alacsony zajszintet. Itt nemcsak a rezgéscsillapítások beépítésével érhetnek el jelentős eredményeket, hanem a különböző anyagok használatával, a felületek kialakításával. A zajtalan készülékekben a lemezmintázatok apró kialakításúak, az elhelyezésük sűrűbb, felületük vékonyabb. A jól kialakított, az áramlást minél inkább laminárissá tévőt légterelő lamellák csendesebb működést eredményeznek.

 

Vissza