Kategóriák

Hírek

Klíma karbantartás

2015-02-08

 A mai modern hűtő-fűtő klímaberendezéseket évi 2 alkalommal kell karbantartani, abban az esetben, ha fűtésre is használjuk őket. Ha csak hűtésre használjuk a légkondinkat, akkor elegendő az évi egy alkalom is. A klímaberendezés beltéri egysége a működése során a beltér levegőjét egy hideg (3-5 Celsius) hőcserélőn kényszeríti át. Mivel a beltér levegőjének a páratartalma kicsapódik hideg felületen, ezért az folyamatosan nyirkos. Ehhez hozzá jön még az a finom lebegő por, ami a szűrőn átjutva szintén a beltéri egység elpárologtatóján rakódik le. Ezek együttesen teszik indokolttá a klímák rendszeres karbantartását.

A karbantartás alkalmával a szerelő a beltéri egységben lévő szűrőket kiveszi és eltakarítja. Ez történhet langyos csapvízzel is. Ezt követően lebontja a beltéri egység burkolatát, hogy hozzáférjen a hőcserélőhöz és a mókuskerék ventilátorhoz. A beltéri hőcserélőjét speciális tisztító, fertőtlenítő szerrel kell kezelni. Ezek a speciális tisztítószerek megoldást jelentenek a legionella baktériumok ellen is. Senki nem próbáljon más vegyszert (esetleg hypót) alkalmazni erre a célra. A ventilátor kerék az esetek többségében egy ecsettel letakarítható. Viszont ha tartósan el van hanyagolva a klímaberendezés, akkor szét kell bontani a beltéri egységet annak érdekében, hogy a ventilátor kerék kiszerelhető legyen belőle. Ekkor már az elkoszolódott készülékház is könnyebben takarítható ki. Egy ilyen művelet legalább 30 percet vesz igénybe, még egy rutinos szerelőnek is. A beltéri egységben van egy cseppvíz gyűjtő tálca, amelyet szintén el kell takarítani, mert általában le van algásodva. Fontos, hogy az esetlegesen lerakódott por és penész el legyen távolítva a berendezésből.

A kültéri egység esetében a kondenzátor felületének a tisztításán van a hangsúly ugyanis, ha ez el van koszolódva, akkor a légkondi működés közben nem tud megfelelő hőt leadni (illetve fűtés üzemben felvenni). Ha a hőcserélő felülete le van koszolódva, akkor többletenergia fogyasztás jelentkezik, mert nagyban lecsökken a hatékonyság. A klíma kültéri egység hőcserélőjének a tisztítása vízzel a legegyszerűbb, a légáramlás irányával ellentétes oldal felől. A rendszerben lévő hűtőközeg nyomását is ellenőrini kell. Fontos, hogy ne legyen a rendszer gázhiányos vagy túltöltött, mert ez befolyásolja a hatékonyságot. Ellenőrizni kell az elektromos kötések állapotát és az áramfelvétel mérésére is szükség van. A rutinos szerelő ebből könnyen tud következtetést levonni a légkondícionáló állapotáról. Általában az elemeket is ki szoktuk cserélni az infra távirányítóban.

Aki a fent leírtak szerint rendszeresen elvégezteti a klímájának a karbantartását, az nyugodt lehet. A nyári kánikulában nem lesz poshadt és büdös szaga a klímaberendezésének és nem fog zörögni, csöpögni sem.

A klímaberendezések időszakos karbantartását a gyártók is előírják. Fontos tudni, hogy az összes klímaberendezés esetében az igazolt karbantartás garanciális alapfeltétel. Tehát aki elmulasztja, annak a garanciája is elveszik. A mai minőségi berendezések 3,5 sok esetben 10 év garanciával is elérhetőek, érdemes ennek megőrzésére odafigyelni.

A klíma karbantartás időszaka a március és április, ősszel pedig a szeptember és október. Ne hagyja a nyár közepére a karbantartást, mert abban az időszakban minden valamire való szerelőnek rengeteg a dolga. Végeztesse el idejében a karbantartást és amikor megjön az első meleg nap, akkor csak kapcsolja be és élvezze a komfortot! Jó hűsölést!

A Dél-Klíma csapata

Vissza