Kategóriák

Hírek

Hova tegyük a klímát otthonunkban?

2018-07-24

 

 

 

 

 

 


Egy klímakészülék beszerelése a beltéri és kültéri egységek helyének pontos meghatározásával kezdődik, figyelembe véve számos használati és szerelési szempontot is.

Kellő átgondolás nélkül sajnos könnyen megeshet, hogy a berendezésből kifújt hideg levegő épp a családtagok valamelyik kedvenc tartózkodási helyére érik, számos kellemetlenséget, sőt akár megfázást okozva…

 


 

Hova érdemes tenni a készüléket? Íme néhány tipp, hogy mi alapján válasszuk ki klímaberendezésünk helyét!


1. Minél feljebb!

Fontos, hogy a készülék a lehető legmagasabbra kerüljön, hisz a hideg levegő lefelé ereszkedik. A klasszikus, oldalfali berendezéseknél a kifúvás mindig a készülék alsó részén található. Egy átlagos belmagasságú lakás esetében így a szóba jöhető legmagasabb pont általában 210 - 220 cm magasság, ami ugyan nem teljesen optimális, de már megfelelő lehet.

2. Fújjunk vízszintesen!

Ha egyszer már alig valamivel a fejünk fölött indul el a hideg levegő, akkor ne lefelé, ránk és családtagjainkra fújja, hanem vízszintesen. Bár a legtöbb készüléknek ez nem jelent problémát, ha biztosra akarunk menni vásárláskor érdemes meggyőződnünk arról, hogy a kiválasztott készülék mennyire tudja megközelíteni a vízszintes befújás irányt.

3. Legyen függőleges, ha nem megy a vízszintes!

Ha nincs lehetőség magasra szerelt, vízszintes kifújású berendezés kiválasztására, akkor is van megoldás. Többféle olyan berendezés létezik, amely a radiátorokhoz hasonló magasságba szerelhető fel. A készülékek itt a függőleges fal mellett fújnak felfelé, amikor a levegő eléri a mennyezetet, ott befordul és már kész is a vízszintes befújás.

 
4. Fújjunk annyit, amennyi kell!

Ha a szobánk hőmérséklete már elérte azt a hőmérsékletet, amelyet beállítottunk, akkor a szinten tartáshoz már nem kell akkora légáram, mint a lehűtéshez. Érdemesebb ezért inverter technológiával ellátott klímát választani, hisz ezek a készülékek automatikusan lecsökkentik a légsebességet a minimálisra.

További kérdés esetén kérjen segítséget kollégáinktól készséggel állunk rendelkezésére!

Vissza