Kategóriák

Hírek

Helyes klímahasználat!

2016-06-06

Előfordult már, hogy megfáztál a klímától? Bizony, ha valaki nem megfelelően használ egy légkondicionálót, ez előfordulhat…

 


 

Főleg akkor szokott a klíma megbetegedéseket okozni, amikor odakinn borzasztó kánikula tombol. Hajlamosak vagyunk ilyenkor jól lehűteni a környezetünket, kellően hideget csinálva ezzel a lakásban, irodában, autóban. Azonban ha a 40 fokos melegből izzadtan kétszer, háromszor bemegyünk, majd kijövünk a túlzottan klimatizált helységbe, akkor csak idő kérdése, hogy megbetegedjünk, az átnedvesedett testünket, ruhánkat érő, hideg száraz levegő ugyanis garantált megfázáshoz vezet.

 

 

Íme néhány tipp, hogy használjuk helyesen klímánkat:

·    Ne állítsunk be 8-10 foknál nagyobb hőmérséklet különbséget a kinti levegőhöz képest. Ha kint pl. 34 fok az árnyékban mért hőmérséklet, akkor a 25-26 fokos, klimatizált levegőt is kellően hűvösnek fogjuk érezni.

·   Alacsony ventillátor-fordulatszámot állítsunk be, így a nagy légáram keltette megfázást, fejfájást is elkerülhetjük és így tekintettel vagyunk olyanokra is, akik egyébként is érzékenyebbek a nagy légáramra, huzatra.

·   Ne irányítsuk a hideg levegőt közvetlenül emberekre! Célszerű a készülék helyét már a vásárlásnál-szerelésnél jól kiválasztani, hogy utána olyan irányba terelhessük a levegőt, ahol keveset tartózkodunk.

·    Szellőztetni a klíma mellett is kell! Fontos tudni, hogy a légkondicionálók nem friss levegőt juttatnak a szobába, hanem a benti levegőt hűtik le, vagy éppen melegítik, és keringetik. Ezért nagyon fontos a klimatizált helyiség rendszeres szellőztetése is. Érdemesebb a hűvösebb, éjszakai vagy hajnali órákban felfrissíteni a levegőt, de ha sokan tartózkodnak a helyiségben az kevés lehet, akkor napközben is nyissunk ablakot. 

Vissza