Kategóriák

Hírek

Az R-32 bevezetése

2016-02-22

A hűtőközegek hatása a globális felmelegedésre
A légkörbe kerüve a hűtőközegek hozzájárulhatnak a globális felmelegedéshez. 2006-ban az EU szabályozó szervek érvénybe léptették az ún. - F-gáz szabályozást, amelynek célja bizonyos fluortartalmú üvegházhatást keltő gázok kiküszöbölése. Ezek közül a legfontosabbak a hűtőközegként használt HFC gázok.
 
 

 

 

Az EU és az iparág együttműködése
Annak ellenére, hogy az F-gáz kibocsátások pillanatnyilag a teljes EU üvegházhatást okozó gázkibocsátásának 2%-át képezik, az iparág és a szabályozó szervek felismerte, hogy többet kellene tennie az EU károsanyag kibocsátásának csökkentése érdekében. Ezért vezették be az új, módosított F-gáz szabályozást 2015 elején. A szabályozás az alacsonyabb megfelelő CO2 értékkel rendelkező hűtőközegek használatát ösztönzi.
 
A tanúsítási rendszer bevált
A szerelést és szervizelést végző vállalatokra vonatkozóan tanúsítási rendszert vezettek be. A tanúsítási rendszer a 3 kg vagy annál nagyobb töltettel rendelkező rendszerek kötelező szivárgás ellenőrzésével együtt sikeresen csökkentette a károsanyag kibocsátást.
Azaz az olyan berendezések használatát, amelyek alacsonyabb hűtőközeg GWP értékkel vagy kisebb hűtőközeg töltettel, de ideális esetben mindkettővel, rendelkeznek, ezeket nevezzük a HFC fogyasztás kivezetésének, megfelelő CO2 értékben kifejezve. A módosított F-gáz szabályozásoknak köszönhetően az EU F-gáz kibocsátását 2030-ig a 2014-es szinthez képest kétharmaddal csökkentjük.
 
A GWP nem az egyetlen paraméter
Ez azt jelenti, hogy a Daikin-nak mérlegelnie kellett az opciókat, figyelembe véve nem csak a GWP és a használt mennyiség csökkentését, hanem olyan vonatkozásokat is, mint az energiahatékonyság, biztonság és gazdaságosság. Egy alacsonyabb GWP értékkel rendelkező, de több energiát felemésztő hűtőközeg választása például nem lett volna megfelelő, mert a teljes termék globális felmelegedésre gyakorolt hatását tekintve káros lenne.
 
10 évvel az előírások előtt
Az új F-gáz szabályozás 2025-től tiltja az egyetlen osztott légkondicionálóra vonatkozó, 750 GWP feletti értékű hűtőközeg használatát 3 kg alatti hűtőközeg töltet mennyiségnél. A gyártók közül a Daikin már az előírás érvénybe lépése előtt 10 évvel bevezeti az R32-es hűtőközeget alkalmazó modelleket, mert minél hamarabb állunk át alacsonyabb GWP értékű hűtőközegre, annál korábban csökkenthetjük a HFC kibocsátások környezetre gyakorolt hatását.

Vissza