Kategóriák

Hírek

A szivárgásvizsgálat törvényileg kötelező

2017-12-14


Ha olyan vállalkozást működtet, amelyben a klímaberendezés, a hőszivattyú, a folyadékhűtő, a hűtőház vagy hűtőpult létfontosságú berendezésként szolgál, gondoskodnia kell ezen eszközök törvényileg szabályos működéséről.


A szivárgásvizsgálat törvényileg kötelező, amelynek segítségével meggyőződhet arról, hogy a berendezésiből kiszabaduló hűtőközeg nem lépi túl a megengedett mértéket. Ha ezt elmulasztja, az ellenőrző szervek súlyos összegeket szabnak ki büntetésként. Előzze meg a kellemetlenségeket, végeztesse el rendszeresen hűtés- és klímatechnikai rendszerei törvényileg kötelező szivárgásvizsgálatát!


„A 14/2015. (II. 10.) Korm. rendelet előírja, hogy minden hűtő- és klímaberendezés, amely hűtőközeg tartalma 5 tonna CO2 egyenértéknél nagyobb, szivárgásvizsgálatra kötelezett. A szivárgásvizsgálat elvégeztetése a berendezés tulajdonosának a kötelessége. Az időszakos vizsgálatok meglétét a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság ellenőrzi.  A split klímaberendezésekben használatos R410a hűtőközeg esetében az 5 t CO2 határérték 2,4 kg töltetet fetételez. Tehát e feletti töltet esetén a szivárgásvizsgálat kötelező! Ez gyártótól függően 7-10 kW hűtőteljesítményű klímaberendezést feltételez. A szivárgásvizsgálatot csak szakképzett személyzettel rendelkező, jogosultsággal rendelkező cég végezheti. A szakképesítéssel rendelkező cégek tevékenységi jogosultságát a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság adja ki. A jogosultsággal rendelkező vállalkozások és a szakkápesítéssel rendelkező személyek egy úgynevezett F-gáz azonosítót kapnak. A Dél-Alföldi Klíma Kft korlátlan mennyiségű hűtőközeg kezelésére jogosult. A szivárgásvizsgálat alkalmával ellenőrzésre kerül a hűtőközeg megfelelő mennyiségben történő jelenléte és a csatlakozások légtömörsége. A vizsgálat eredménye jegyzőkönyvbe kerül. A szivárgásvizsgálati jegyzőkönyv az NKVH rendszerbe rögzítésre kerül. Ezt követően a rendszer meghatározza, a töltet mennyisége alapján, hogy mennyi ideig érvényes a vizsgálat.”


Ha korábban végeztetett is már szivárgásvizsgálatot klíma- vagy hűtőberendezésein, ezzel még önmagában nem tett eleget törvényi kötelezettségeinek, ugyanis a berendezés hűtőközeg-tartalmának megfelelő időközegben a vizsgálatot újra el kell végezni. Ennek oka az, hogy az idő múlásával a szivárgási pontokon a megengedett mértéknél több hűtőközeg távozhat akkor is, ha azt egykor a szakemberek rendben találták. A gyakoriság a hűtőközegtöltet nagyságától függ.

Az 5-50t Co egyenértékű hűtőközegtöltettel rendelkező berendezések esetén évente, 50-500t Co egyenértékű hűtőközegtöltet esetén félévente, 500t Co egyenértéknél nagyobb hűtőközegtöltet esetén pedig negyedévente.

Fontos tudni, hogy a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság újra és újra megvizsgálhatják a berendezések szivárgásvizsgálatának megtörténtét, így nem érdemes spórolni a vizsgálaton, főként, hogy az sokkal kevesebbe kerül, mint a bírság., mivel utóbbi akár ötmillió forint is lehet. Nem érdemes kockáztatni!

Vissza